5 jaar Theaterhuis Willemstad!


In het jaar 2020 viert Theaterhuis Willemstad haar 5 jarig jubileum! Wat begon met één groep enthousiaste kinderen is inmiddels uitgegroeid naar een deelnemersveld van 4 groepen en daarmee is Theaterhuis Willemstad een begrip in de regio geworden.

Het avontuur begon met de oprichting van Stichting Theaterhuis Willemstad door het zetten van een handtekening bij notaris mr. L.H.A.M. Jongenelen te Fijnaart. De stichting stelt zich in het kort ten doel om “Kinderen en volwassenen de gelegenheid te neven hun creativiteit op het gebied van theater maken te stimuleren en het bevorderen van het theater-culturele leven binnen de woonkern Willemstad van de gemeente Moerdijk”.

Het draagvlak voor het starten van een theatergroep voor de basisschooljeugd is groot en al op 8 oktober 2015 geeft de Kinderburgemeester van de gemeente Moerdijk – Adam de Ridder – officieel het startsein voor de samenkomst van de groep “Donderjagers” in Buurthuis Irene. Vanaf dat moment is de thuishaven van Theaterhuis Willemstad Buurthuis Irene en krijgen we “alle ruimte” van beheerder Carina van de Watering om de activiteiten te ontplooien. De groep Donderjagers staat onder leiding van Lynda Neve en zij gaat gelijk met de jonge kinderen aan de slag.

Op zaterdag 16 januari 2016 presenteert de groep Donderjagers het theaterstuk “Dennengeur en Manenschijn” en geeft daarmee gelijk haar visitekaartje af. De jonge theatermakertjes spelen niet alleen hun rollen, maar werken zelf ook mee aan kostuums, rekwisieten en decorstukken. Theaterhuis Willemstad ziet graag dat de kinderen zelf aandacht besteden aan alle facetten van het theatermaken. Daar leren ze heel veel van en de groepsdynamiek wordt ijzersterk!

Dat het theatermaken erg populair is bewijst wel de start van de groep “Vrijmuiters” met ingang van het schooljaar 2016-2017. Deze groep is speciaal opgezet voor de kinderen die in groep 1 & 2 van de basisschool zitten, de kleuters dus. Zij maken op de vrijdagmiddag een uur lang theater door middel van improvisatie, zang, dans en creatief denken. Zij leren hoe leuk het is om even “iets anders” te zijn en samen (toneel) te spelen. De Vrijmuiters spelen de sterren van de hemel in een eigen improvisatie theatervoorstelling in Buurthuis Irene aan het eind van het schoolseizoen!

En dan gaat het allemaal heel snel. De groepen zijn populair en raken snel vol. Wachtlijsten worden in het leven geroepen en langzamerhand weten de bewoners van Willemstad en in de regio het Theaterhuis te vinden en worden er grote professionele slagen gemaakt en levert het Theaterhuis voorstellingen af met een hoge kwaliteit. De voorstellingen zijn steevast uitverkocht en ook de media laat zich graag informeren over de activiteiten van deze toch wel bijzondere “kunst en cultuur plek voor de jeugd”. Inmiddels is er ook een 10+groep gestart met jongeren die graag na hun basisschoolperiode willen blijven theater maken. Zij gaven tijdens de laatste editie van de Winter Vestingdagen in Willemstad hun visitekaartje af met de sprookjesachtige voorstellingen “De Sneeuwkoningin”.

In vijf jaar tijd groeide het Theaterhuis erg hard en hebben er veel mooie voorstellingen plaatsgevonden. Heel veel kinderen uit Willemstad en omstreken maken kennis met theater maken en ook op de basisscholen draagt men het Theaterhuis een warm hart toe. Zij staan altijd klaar om hun leerlingen ook binnen de scholen letterlijk de ruimte te geven om samen te komen om theater te maken, in welke vorm dan ook.

Toch is er nog de stille wens van Stichting Theaterhuis Willemstad om nog verder te groeien. Zij zouden graag ook een theatergroep voor volwassenen willen starten. Maar eerst is het tijd om een feestje te vieren. In 2020 spelen de Maanrakkers en de Donderjagers samen de voorstelling “De Grote Oz”, gebaseerd op het beroemde verhaal “The Wizard of Oz”. Meer dan 40 kinderen zullen dan acte de présence geven allemaal met hun eigen talenten! En zo moet het ook zijn…….